
Un furnizor de servicii de comunicaţii electronice nu are dreptul să creeze obstacole în calea alegerii de către utilizator a altei surse legale de furnizare a acestora (conform art. 4 alin. (2) din Legea cu privire la protecţia concurenţei nr. Nr.1103-XIV din 30.06.2000, este interzis agentului economic să-şi exercite drepturile în vederea limitării concurenţei şi lezării intereselor legitime ale consumatorului).
Problema abordată de Dvs. poate să apară în două situaţi, în funcţie de care aţi putea proceda astfel:
1) în cazul în care în blocul respectiv este construită o reţea de cablu (sau reţele, inclusiv şi acea care este mai atractivă pentru Dvs.), adică o reţea a furnizorului pe care doriţi să-l alegeţi, Dvs. aveţi tot dreptul să Vă adresaţi către acesta cu solicitarea de a beneficia de serviciile furnizate de el. Furnizorul în cauză, la rândul său, conform p. 29 sbpct. 6) lit d) din Regulamentul privind regimul de autorizare generală şi eliberare a licenţelor de utilizare a resurselor limitate pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice, aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI nr. 57 din 21.12.2010, este obligat să nu refuze neîntemeiat accesul Dvs. la reţeaua sa şi, implicit, la serviciile furnizate prin reţeaua acestuia;
2) în cazul în care furnizorul pe care doriţi să-l alegeţi nu dispune de reţeaua sa în blocul respectiv, el poate s-o construiască cu acordul în scris al proprietarului imobilului. Instalarea de către acest furnizor a reţelei sale, fără acordul proprietarului imobilului, este posibilă doar în baza hotărârii instanţei de judecată (art. 18 alin. (2) din Legea 241/2007).
Pentru clarificarea mai detaliată a situaţiilor respective, prin prisma cerinţelor legislaţiei în vigoare, Vă recomandăm să respectaţi următoarele etape de adresări: a) la furnizorii vizaţi/implicaţi, b) la proprietarul imobilului respectiv, c) la ANRCETI, d) în instanţa de judecată.