Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

23 Iunie, 2024

În atenția utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) atenționează utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă din țara noastră, care au serviciul de roaming activat și se află în apropierea frontierei Republicii Moldova, că există riscul conectării automate a dispozitivelor mobile utilizate la una din rețelele mobile ale țărilor vecine, generând astfel utilizarea involuntară a serviciilor de roaming.

Utilizarea involuntară a roaming-ului (nefiind pe teritoriul altei țări, unde acest serviciu ar fi necesar), nu scutește utilizatorii de plata tarifelor pentru serviciul de roaming internațional, uneori semnificative.

Pentru a evita asemenea situații, ANRCETI recomandă utilizatorilor să întreprindă anumite acțiuni (inclusiv, manipulări cu aplicațiile de pe dispozitivele mobile), precum:
- dezactivarea serviciului de roaming internațional (modul de dezactivare este descris pe paginile oficiale ale furnizorilor), în caz că nu intenționați să călătoriți peste hotarele țării;
- dezactivarea opțiunii de selecție automată a rețelei (în acest caz, odată cu pierderea semnalului operatorului local, telefonul dvs., aflându-se în apropierea frontierei, se conectează automat la o rețea din afara R. Moldova în cazul în care există semnal). Este de menționat că reconectarea la operatorul local va fi realizată doar după pierderea semnalului operatorului străin;
- verificarea periodică (în apropierea graniței în special) a rețelei la care este conectat dispozitivul utilizat și, după caz, deconectarea de la rețelele străine;
- atragerea atenției la mesajele expediate de furnizori, care, de regulă, informează despre conectarea la o altă rețea, dar și cu privire la tarifele aplicabile în cazul utilizării serviciilor în roaming.

Informații suplimentare pot fi obținute prin intermediul Liniei telefonice instituţionale de informare a ANRCETI - 080080080 (apel gratuit).

19 decembrie 2023

Ultima actualizare: 19/12/2023