Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

26 Februarie, 2024

ANRCETI a aprobat măsurile de reglementare preventivă a piețelor 1, 3 și 7

Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a aprobat, în ședința sa publică de joi, 6 aprilie, hotărârile privind măsurile de reglementare preventivă a pieței accesului utilizatorilor finali, persoane fizice și juridice, la un post fix din rețeaua publică de telefonie (Piaţa 1), măsurile de reglementare preventivă a pieței de terminare a apelurilor voce în rețelele proprii de telefonie fixă (Piața 3) și măsurile de reglementare preventivă a pieței de terminare a apelurilor voce în rețelele proprii de telefonie mobilă (Piața 7).

În baza analizei pieței 1, ANRCETI a stabilit că piața respectivă nu mai întrunește respectarea testului celor trei criterii și demonstrează că această piață nu mai este susceptibilă reglementării preventive. Prin urmare, ANRCETI a decis retragerea obligațiilor speciale preventive impuse anterior în sarcina S.A.”Moldtelecom”. Intrarea în aplicare a retragerii obligațiilor va avea loc la data de 01.07.2023. Totodată, ANRCETI va exclude piața 1 din lista piețelor relevante de rețele și/sau servicii de comunicații electronice, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRCETI nr. 85/2009.

Conform analizei pieței 3 și pieței 7, ANRCETI a stabilit că atât piața 3 cât și piața 7 rămân în continuare susceptibile reglementării preventive, și a păstrat în sarcina furnizorilor de telefonie fixă și mobilă obligațiile impuse anterior. În același timp, ANRCETI a extins reglementarea tarifelor asupra serviciilor de terminare în rețele fixe și mobile a apelurilor provenite de la numere din țările din Uniunea Europeană (UE) și celor din Spațiul Economic European (SEE).

Potrivit noilor obligații, furnizorii vor aplica pentru terminarea apelurilor cu proveniență UE și SEE tarife similare apelurilor naționale. Măsura dată este luată în vederea creării condițiilor necesare la nivelul serviciilor internaționale cu ridicata pentru reducerea costurilor pentru serviciile de roaming cu statele UE și SEE, în vederea implementării unui spațiu facilitat de roaming. Aplicarea noilor tarife de terminare a apelurilor europene va începe din 01.01.2024, timp în care vor fi depuse eforturile necesare din partea furnizorilor, ANRCETI și instituțiilor partenere europene pentru informarea operatorilor europeni și asigurarea unui tratament tarifar reciproc pentru apelurile cu proveniență din Republica Moldova.

7 aprilie 2023

Ultima actualizare: 7/04/2023