Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

24 Aprilie, 2024

Toate zonele de umbră de pe cinci drumuri naţionale vor fi acoperite cu semnal radio în primul trimestru al anului 2011

Operatorii de telefonie mobilă „Orange Moldova”, „Moldcell” şi „Moldtelecom” vor finaliza lucrările pentru acoperirea cu semnal radio provenit din reţelele lor de telefonie a tuturor zonelor de umbră de pe drumurile naţionale şi în localităţile adiacente, specificate în condiţiile de licenţă pe care le deţin aceştia, până la sfârşitul primului trimestru al anului 2011.

Despre aceasta reprezentanţii companiilor date au comunicat la ultima şedinţă din anul curent al grupului de lucru instituit în iulie curent de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) în scopul asigurării acoperirii teritoriului şi populaţiei ţării cu semnal provenit din reţelele de telefonie mobilă. Grupul întruneşte reprezentanţi ai Agenţiei, Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Centrului Naţional pentru Frecvenţe Radio (CNFR) şi ai celor trei companii de telefonie mobilă.

Condiţiile de licenţă, eliberate operatorilor de telefonie mobilă, îi obligă pe aceştia să asigure rate de acoperire a teritoriului ţării la nivel de 60-85%, inclusiv a drumurilor naţionale Chişinău – Leuşeni; Chişinău – Bender; Chişinău – Bălţi; Bălţi – Cernăuţi (Ucraina). SA „Moldtelecom” are aceeaşi obligaţie şi în cazul traseului auto Chişinău – Hânceşti – Cantemir – Cahul – Vulcăneşti. Măsurările efectuate de CNFR au arătat că operatorii au depăşit indicatorul stabilit în condiţiile de licenţă. Totodată, pe aceste drumuri au fost depistate în total 50 de zone (cu diferite dimensiuni) neacoperite cu semnal radio.

În conformitate cu planul de acţiuni elaborat în august curent de grupul de lucru, în trimestrul patru al anului 2010, compania „Orange Moldova” a înlăturat şase din zece zone de umbră pe care le are pe drumurile susmenţionate, „Moldcell” – două din nouă, iar „Moldtelecom” – şapte din 31. Acoperirea acestor zone cu semnal radio a fost asigurată în urma efectuării lucrărilor de reconfigurare a reţelelor, instalare a echipamentelor suplimentare, utilizare partajată a pilonilor ce aparţin celor trei operatori, precum şi de construire a şapte piloni de către compania „Moldtelecom”.

În aceeaşi perioadă, operatorii au demarat lucrările pentru acoperirea a 35 zone de umbră rămase: „Orange Moldova” – patru zone, „Moldcell” – şapte şi „Moldtelecom” – 26. În cele mai multe cazuri, operatorii au zone de umbră pe sectoarele de drum din apropierea localităţilor Rusca şi Pervomaiscoe, raionul Hânceşti; Ivancea, raionul Orhei; Hlinaia, Brătuşenii Noi şi Cupcini, raionul Edineţ; Tabani şi Caracuşenii Noi, raionul Briceni. Reprezentanţii celor trei companii au dat asigurări că vor încheia lucrările date până la finele primului trimestru al anului viitor.

La propunerea ANRCETI, grupul de lucru a decis să efectueze, în primul trimestru al anului 2011, analiza gradului de acoperire cu semnal radio a încă nouă drumuri de importanţă majoră pentru ţară şi să elaboreze măsuri în vederea sporirii ratei de acoperire a acestor drumuri cu semnal radio provenit din reţelele celor trei operatori de telefonie mobilă.

Conform rapoartelor statistice prezentate ANRCETI, la 1 octombrie 2010, SA „Orange Moldova” avea o rată de acoperire cu semnal radio a teritoriului republicii de 98,9%, SA „Moldcell” – de 97,3% şi SA „Moldtelecom” – de 97,0%.

28 decembrie 2010

Ultima actualizare: 28/12/2010