Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

18 Aprilie, 2024

Reprezentanți ai ANRCETI au participat la ședințele a două grupuri de lucru ce activează în cadrul proiectului EaPeReg

În perioada 20 - 22 februarie curent, un grup de specialiști al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) au participat la ședințele a două grupuri de lucru create de Grupul autorităților de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice din țările Parteneriatului Estic (EaPeReg): pentru spectrul de frecvențe radio (Spectrum Expert Working Group - SEWG) și pentru analiza comparativă (Benchmarking Working Group - BEWG). Ambele evenimente s-au desfășurat la Tbilisi, Georgia, cu suportul Comisiei Europene și al Comisiei Naționale pentru Comunicații din țara gazdă.

La ședințele celor două grupuri de lucru au participat specialiști din cadrul autorităților de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice din țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, R. Moldova, Ukraina) și experți în domeniu din câteva state membre ale Uniunii Europene (Germania, Letonia, Lituania, Portugalia, România).

Grupul de lucru pentru analiza comparativă (BEWG), condus de un reprezentat al ANRCETI, a examinat tendințele de pe piețele de comunicații electronice și noile reglementări în domeniu din țările Parteneriatului Estic (PaE), posibilitățile de elaborare de către BEWG a noi studii de piață în conformitate cu standardele europene, precum și proiectul planului său de activitate pentru anul 2017.

Membrii grupului de lucru pentru spectrul de frecvențe radio au discutat aspecte legate de statutul benzilor de frecvențe 470 – 694 MHz, 700 MHz, 800 MHz și punerea în aplicare a primului dividend digital, de activitățile grupurilor regionale de coordonare a frecvențelor din benzile menționate, de elementele tehnice ale dividendului digital și de viitorul utilizării benzii de frecvențe UHF (frecvențe ultra înalte).

Grupul EaPeReg a fost constituit, la inițiativa Comisiei Europene (CE), în anul 2012 la reuniunea de la Chișinău a autorităților de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice din țările PaE. În toți acești ani proiectul se derulează cu suportul CE. EaPeReg are misiunea de a asigura schimburi de informaţii şi experienţă între reglementatorii în domeniul comunicaţiilor electronice din țările PaE şi UE, armonizarea cadrului juridic din statele PaE cu standardele UE şi aplicarea celor mai bune practici europene de reglementare. Începând cu 1 ianuarie 2017, președinția Grupului EaPeReg este exercitată de către ANRCETI.

Mai multe informații despre Grupul EaPeReg și activitățile acestuia pot fi găsite la adresa: www.eapereg.org.

23 februarie 2017

Ultima actualizare: 23/02/2017