Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

01 Mai, 2024

ANRCETI a publicat raportul de evaluare a acţiunilor de implementare a portabilităţii numerelor telefonice în Republica Moldova

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) apreciază drept satisfăcătoare evoluţia indicatorilor de progres şi performantă în realizarea acţiunilor de implementare a proiectului privind portabilitatea numerelor în Republica Moldova şi consideră că obiectivele acestui proiect au fost realizate. Aprecierea respectivă se conţine în Raportul de evaluare „Implementarea portabilităţii numerelor în Republica Moldova”, publicat astăzi de ANRCETI pe pagina sa de Internet.

Raportul a fost întocmit de ANRCETI în conformitate cu prevederile Programului de implementare a portabilităţii numerelor pentru anii 2011 – 2013, program elaborat de ANRCETI şi aprobat prin ordinul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor nr. 52 din 30.06.2011. Perioada de referinţă a raportului este: 01.07.2013 – 31.12.2013 - pentru reţelele de telefonie mobilă şi 01.08.2013 – 31.12.2013 - pentru reţelele de telefonie fixă.

În document sunt prezentate obiectivele şi etapele organizatorice parcurse până la lansarea serviciului de portare a numerelor în reţelele de telefonie mobilă şi fixă, analiza indicatorilor de progres şi performanţă a implementării portabilităţii numerelor, stabiliţi în Programul menţionat mai sus, precum şi impactul acestui proiect asupra pieţei serviciilor de telefonie.

Autorii raportului notează că obiectivele principale ale Programului - dezvoltarea concurenţei, oferirea unor servicii noi la preţuri accesibile pentru utilizatori, reducerea diferenţelor dintre tarifele pentru apelurile în reţea şi în afara reţelei, încurajarea investiţiilor în infrastructură - au fost îndeplinite. În urma lansării serviciului de portare a numerelor s-a înteţit concurenţa între furnizori, fapt care a maximizat beneficiile utilizatorilor de telefonie. Portabilitatea numerelor a crescut, pe de o parte, libertatea de alegere a utilizatorilor şi puterea lor de negociere cu furnizorii, iar, pe de altă parte, a impus furnizorii să depună eforturi suplimentare pentru aşi păstra abonaţii şi a atrage noi utilizatori prin oferte mai atractive, cu tarife mai mici.

Conform raportului, ANRCETI califică drept salutabil faptul că furnizorii implicaţi în procesul de portare a numerelor nu percep de la utilizatori taxe pentru prestarea acestui serviciu. Totodată, în raport se arată că nu au fost înregistrate cazuri de depăşire de către furnizori a termenelor maxime pentru portarea numerelor şi activarea acestora, stabilite anterior de către ANRCETI.

Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie care permite acestora să-şi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul. Începând cu 1 iulie şi cu 31 iulie 2013, orice utilizator de telefonie mobilă şi, respectiv, de telefonie fixă poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea unei cereri la furnizorul pe care l-a ales. Prin implementarea portabilităţii numerelor, Republica Moldova s-a aliniat celor peste 70 de state ale lumii, inclusiv celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, unde portabilitatea funcţionează deja de câţiva ani.

21 martie 2014

Ultima actualizare: 21/03/2014