Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

24 Aprilie, 2024

În R. Moldova au fost portate primele 550 de numere de telefonie mobilă

În 10 zile de la lansarea portabilităţii numerelor de telefonie mobilă, au fost realizate 550 de portări ale numerelor, primul număr de telefon portat în R. Moldova fiind activat la 4 iulie curent. Aceste date se conţin în raportul Administratorului bazei de date centralizate (BDC) pentru portabilitatea numerelor prezentat azi Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Până astăzi, 11 iulie 2013, în baza de date au fost înregistrate circa 2000 de cereri de portare a numerelor de telefonie mobilă. Numărul cererilor de portare a crescut rapid de la o zi la alta, din 1 iulie, data la care în R. Moldova a fost lansată portabilitatea numerelor de telefon. La moment, peste 550 de numere portate sunt activate şi funcţionează în reţelele furnizorilor aleşi de utilizatorii respectivi.

Utilizatorii de telefonie au la dispoziţie pentru informare pagina electronică a Administratorului BDC www.portare.md. Acest site înregistrează zilnic în mediu câte 126 de vizitatori, recordul aparţinând zilei de 1 iulie, când peste 340 de persoane au intrat pe site pentru a se documenta despre portabilitate.

ANRCETI consideră că succesul portabilităţii numerelor trebuie evaluat nu atât în funcţie de numărul de portări care au loc, ci mai ales de eforturile pe care le depun furnizorii pentru a-şi păstra clienţii, prin oferte mai avantajoase, calitate mai bună a serviciilor şi tarife mai mici. Anterior, responsabili din cadrul ANRCETI au declarat că autoritatea de reglementare doreşte să aibă o piaţă pe care portabilitatea numerelor să contribuie la stimularea concurenţei între furnizori, iar numărul de portări să reflecte nu nemulţumirea faţă de un anumit furnizor, ci atracţia faţă de o ofertă mai bună la un preţ mai avantajos.

Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie care permite acestora să-şi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul. Începând cu 1 iulie 2013, orice utilizator de telefonie mobilă poate beneficia de serviciul de portabilitate a numerelor în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea unei cereri la furnizorul pe care l-a ales. Lansarea portabilităţii numerelor de telefonie fixă este preconizată pentru 31 iulie 2013.

Funcţia de Administrator al BDC este exercitată de Î.C.S. „NP Base” SRL, întreprindere fondată în august 2012 de către compania "MEDIAFON" UAB din Lituania, care a fost desemnată de ANRCETI câştigător al concursului pentru selectarea Administratorului BDC pentru portabilitatea numerelor în Republica Moldova. Administratorul BDC are misiunea de a organiza, opera, administra şi întreţine baza de date, a coordona şi controla procesul de portare a numerelor, a oferi suportul necesar furnizorilor în procesul de portare a numerelor.

11 iulie 2013

Ultima actualizare: 12/07/2013