Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

29 Martie, 2024

UIT va efectua un studiu despre evoluţiile sectorului de telecomunicaţii din R. Moldova şi alte ţări din CSI

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT) planifică să efectueze un studiu despre evoluţiile sectorului tehnologii informaţionale şi comunicaţii (TIC) din R. Moldova şi alte ţări din Comunitatea Statelor Independente (CSI). El va conţine date despre dezvoltarea sectorului dat în ultimii 10 - 15 ani şi prognoze privind evoluţia acestuia în următorii 10 ani.

Despre aceasta a comunicat directorul Biroului Dezvoltare a Telecomunicaţiilor din cadrul UIT, Brahima Sanou, la o întrevedere avută joi, 7 iulie, cu Sergiu Sîtnic, director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Înaltul demnitar a vizitat Agenţia în cadrul primei sale vizite de lucru în R. Moldova, pe care o efectuează în perioada 6 - 9 iulie curent.

Oaspetele a fost informat de către responsabili ai Agenţiei despre obiectivele şi principalele activităţi ale acesteia, provocările şi problemele cu care se confruntă ea. Directorul ANRCETI, Sergiu Sîtnic, a declarat că prioritatea nr.1 a Agenţiei pentru anul 2011 este finalizarea analizei pieţelor relevante, desemnarea furnizorilor cu putere semnificativă pe aceste pieţe, stabilirea obligaţiilor preventive speciale pentru aceşti furnizori şi monitorizarea modului în care ei îşi îndeplinesc obligaţiile date. Sîtnic a mai spus că în acest an Agenţia va încheia pregătirea cadrului normativ pentru implementarea portabilităţii numerelor telefonice în R. Moldova, accentuând că toate aceste măsuri au scopul de a contribui la promovarea concurenţei loiale pe pieţele de comunicaţii electronice.

În alt context, directorul a adresat cuvinte de mulţumire administraţiei UIT pentru suportul acordat ANRCETI în organizarea seminarului regional în problema implementării portabilităţii numerelor telefonice care s-a desfăşurat la Chişinău în luna mai 2011. Sergiu Sîtnic dat o înaltă apreciere nivelului actual de colaborare a ANRCETI cu UIT şi structurile acesteia, subliniind că asistenţa oferită de ele este de un real folos Agenţiei.

La rândul său, Brahima Sanou a declarat că UIT va continua să acorde asistenţa cuvenită autorităţilor de reglementare întrucât acestea joacă un rol de importanţă deosebită în dezvoltarea sectorului TIC. El a amintit că UIT organizează anual simpozioane la nivel mondial pentru responsabilii din cadrul autorităţilor de reglementare, precizând că în 2011 la Simpozionul Global al Reglementatorilor (GSR11) (http://www.itu.int/ITU-D/treg/Events/Seminars/GSR/GSR11/index.html) vor fi discutate subiecte actuale legate de reglementarea comunicaţiilor în bandă largă. Cu acest prilej, oaspetele l-a invitat pe directorul Agenţiei să participe la simpozionul reglementatorilor care va avea loc în septembrie curent.

UIT este o instituţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite care promovează politicile de dezvoltare şi de standardizare a comunicaţiilor. Ea întruneşte 192 de state membre şi peste 700 de membri de sector şi asociaţi, fiind structurată pe trei domenii de activitate: radiocomunicaţii, standardizarea în telecomunicaţii şi dezvoltarea în telecomunicaţii. R. Moldova este membru cu drepturi depline al UIT din octombrie 1992.

Album Foto

8 iulie 2011

Ultima actualizare: 8/07/2011