Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

22 Februarie, 2024

Peste 11,7 mii de numere portate în două luni de la lansarea portabilităţii numerelor de telefon în R. Moldova

În primele două luni de la lansarea portabilităţii numerelor de telefonie mobilă (1 iulie 2013) au fost portate 11 520 de numere, iar într-o lună de la lansarea acestui serviciu în reţelele fixe (31 iulie 2013) - 230 de numere, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

În această perioadă au fost înregistrate peste 13 mii cereri de portare, dintre care 12,8 mii - pentru numerele mobile şi peste 300 - pentru numerele fixe. La moment, în proces de examinare se află circa 1,4 mii cereri de portare a numerelor. Directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa, a apreciat, în cadrul unei şedinţe de lucru, că rezultatele înregistrate sunt satisfăcătoare. Aşa cum anticipam, cele mai multe portări au fost efectuate în sectorul de telefonie mobilă. Numărul de cereri înregistrate, ca şi numărul de portări efectuate corespunde estimărilor ANRCETI, a precizat Varaniţa.

Directorul a subliniat că în acest interval scurt de timp portabilitatea numerelor şi-a atins unul din scopurile sale principale: intensificarea concurenţei între furnizori care aduce beneficii directe utilizatorilor de telefonie. Portabilitatea numerelor a crescut libertatea de alegere a utilizatorilor şi puterea lor de negociere cu furnizorii, factor care i-a impus pe furnizori să depună eforturi suplimentare pentru aşi păstra abonaţii şi a atrage noi utilizatori prin oferte mai atractive, cu  tarife mai mici, a estimat Grigore Varaniţa.

Pentru prima dată în R. Moldova, cei trei furnizori de telefonie mobilă au lansat, odată cu demararea portabilităţii numerelor, oferte cu minute nelimitate pentru apeluri către orice reţea mobilă sau fixă pe parcursul unui an. Totodată, un furnizor de telefonie fixă oferă, în premieră pentru această piaţă, minute nelimitate pentru apeluri către orice reţea fixă în decursul unui an.

Beneficiarii noilor pachete de servicii de telefonie mobilă cu minute nelimitate s-au convins deja de avantajele portabilităţii numerelor. Dacă până nu demult aceşti utilizatori achitau lunar peste o sută ori două sute lei, sau chiar mii de lei pentru apeluri în reţea şi în afara reţelei, iar după fiecare lună, în unele cazuri, plăteau suplimentar şi pentru apelurile efectuate extra pachet, atunci în prezent ei achită doar preţul pachetelor de servicii cu minute nelimitate.

Pe de altă parte, utilizarea pachetelor de servicii de telefonie mobilă cu minute nelimitate stimulează creşterea traficului lunar de voce per utilizator (MoU), factor ce va contribui la sporirea venitului mediu lunar per utilizator (ARPU), întrucât preţul abonamentelor cu minute nelimitate, lansate odată cu portabilitatea numerelor telefonice, este de peste două ori mai mare decât valoarea ARPU în sectorul de telefonie mobilă (67,2 lei). 

În alt context, Grigore Varaniţa a menţionat că ANRCETI va continua să monitorizeze realizarea procesului de portare a numerelor telefonice şi să ia măsurile necesare pentru identificarea şi soluţionarea eventualelor probleme apărute şi pentru prevenirea reapariţiei lor. În felul acesta vom reuşi să prevenim apariţia acestor probleme sau să înlăturăm situaţiile care afectează derularea normală a procesului de portare a numerelor, a precizat directorul ANRCETI.

Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor finali de telefonie care permite acestora să-şi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul. Începând cu 1 iulie şi cu 31 iulie 2013, orice utilizator de telefonie mobilă şi, respectiv, de telefonie fixă poate beneficia de serviciul de portabilitate a numerelor în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea unei cereri la furnizorul pe care l-a ales. În octombrie curent, ANRCETI va face public un raport privind evaluarea impactului implementării portabilităţii numerelor în R. Moldova.

2 septembrie 2013

Ultima actualizare: 2/09/2013