Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

28 Martie, 2024

UIT este dispusă să ofere R. Moldova asistenţă pentru noi proiecte de dezvoltare a comunicaţiilor

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT) este disponibilă să ofere asistenţă R. Moldova pentru implementarea portabilităţii numerelor telefonice, trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală, pentru alte proiecte legate de dezvoltarea comunicaţiilor şi tehnologiilor informaţionale.

Despre aceasta a comunicat directorul Biroului de Dezvoltare a Telecomunicaţiilor din cadrul UIT, Sami Al Basheer Al Morshid, la o întrevedere avută marţi, 17 august, cu Sergiu Sîtnic, director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Înaltul demnitar a vizitat Agenţia în cadrul primei sale vizite de lucru în R. Moldova, pe care a efectuat-o în perioada 15-18 august.

Oaspetele a fost informat despre principalele activităţi şi obiective ale autorităţii de reglementare, de problemele cu care se confruntă aceasta. Directorul ANRCETI, Sergiu Sîtnic, a menţionat că prioritatea nr.1 a Agenţiei este crearea condiţiilor necesare pentru o concurenţă echitabilă pe pieţele de comunicaţii electronice, precizând că în prezent ea este preocupată de analiza şi identificarea pieţelor relevante, desemnarea furnizorilor cu putere semnificativă pe aceste pieţe şi stabilirea obligaţiilor preventive speciale ce urmează a fi impuse acestor furnizori. El a comunicat că Agenţia intenţionează să finalizeze aceste lucrări până la sfârşitul anului curent.

În alt context, directorul a dat o înaltă apreciere stadiului actual al relaţiilor de colaborare a ANRCETI cu Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor şi structurile acesteia, subliniind că asistenţa oferită de ele este de un real folos Agenţiei. Totodată, Sergiu Sîtnic a afirmat că partea moldovenească are nevoie de asistenţă pentru desfăşurarea etapei de tranziţie la televiziunea digitală, implementarea portabilităţii numerelor telefonice.

La rândul său, Sami Al Basheer Al Morshid a declarat că UIT este gata să ofere asistenţa cuvenită, accentuând că instituţia dispune de experienţă şi practici bune de implementare a proiectelor nominalizate. El s-a arătat satisfăcut de colaborarea Agenţiei cu structurile de profil ale UIT şi participarea activă la forurile desfăşurate de ea. Cu acest prilej, oaspetele l-a invitat pe directorul Agenţiei să participe la Simpozionul Global al Regulatorilor (GSR10) care va fi organizat de UIT în perioada 9-12 noiembrie 2010 la Dakar, Senegal.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este o instituţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite care promovează politicile de dezvoltare şi de standardizare a comunicaţiilor. Ea întruneşte 191 de state ale lumii, peste 700 de companii din domeniul comunicaţiilor, organizaţii pentru elaborarea standardelor şi instituţii financiare. R. Moldova a devenit membru cu drepturi depline al UIT în octombrie 1992.

Album Foto

18 august 2010

Ultima actualizare: 18/08/2010