Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

25 Aprilie, 2024

ANRCETI anunţă consultarea publică a două proiecte pentru modificarea şi completarea Regulamentului cu privire la interconectare

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) expune pe pagina sa de Internet, pentru consultare publică, Analiza preliminară a Impactului de Reglementare (AIR) efectuată pentru proiectul noii redacţii a Regulamentului cu privire la interconectare şi proiectul acestui regulament. Consultarea AIR va dura două săptămâni, iar a proiectului noii redacţii a regulamentului – o lună. Data limită de prezentare a recomandărilor pe marginea AIR este 30 noiembrie, iar asupra celui de-al doilea document – 17 decembrie 2012.

Autorii AIR-ului preliminar explică necesitatea elaborării noii redacţii a Regulamentului cu privire la interconectare prin faptul că regulamentul în vigoare nu răspunde evoluţiilor tehnologice şi exigenţilor actuale ale pieţei comunicaţiilor electronice, ceea ce duce la apariţia ambiguităţilor în ceea ce priveşte punerea în aplicare a prevederilor acestuia şi îngreunează negocierea acordurilor de interconectare şi acces între furnizori. Scopul principal al noii redacţii a regulamentului este de a înlătura ambiguităţile identificate şi a-l aduce în concordanţă cu cerinţele pieţei de comunicaţii electronice şi evoluţia tehnologică a acesteia.

În urma analizei efectuate în cadrul AIR-ului, autorii acestuia au tras concluzia că este necesară înlocuirea actualului regulament cu o redacţie nouă, având în vedere că schimbările vizate sunt majore. Opţiunea dată va oferi cele mai mari beneficii şi avantaje economice şi sociale. În opinia autorilor, implementarea noului regulament va putea soluţiona problemele concurenţiale existente prin reducerea barierelor structurale în calea dezvoltării eficiente a competiţiei, creşterea inovaţiilor, atragerea de noi investiţii în sector, furnizarea serviciilor de o calitate înaltă şi la preţuri reduse pentru utilizatorii finali.

Potrivit Notei informative, proiectul noii redacţii a regulamentului este într-o măsură mai mare orientat pe asigurarea accesului la infrastructura fizică asociată reţelelor de comunicaţii electronice, fixe şi mobile. Conform proiectului, furnizorii care operează infrastructură asociată reţelelor de acces prin fir şi fără fir (canalizaţie telefonică, piloni telefonici şi de radiocomunicaţii) urmează să ofere accesul la această infrastructură altor furnizori în vederea construirii reţelelor. Autorii notei informative precizează că ANRCETI va veni cu obligaţii speciale preventive pentru furnizorul cu putere semnificativă pe piaţa cu ridicata a accesului la infrastructura de reţea la un punct fix (piaţa 4), care vor include şi obligaţia detaliată a accesului la infrastructura asociată (canalizaţie şi stâlpi telefonici).

Totodată, proiectul de Regulament conţine reglementări ce vizează obligaţia furnizorilor de reţele mobile de a oferi acces la reţelele lor furnizorilor virtuali (MVNO) şi a publica oferte de referinţă pentru acest tip de acces la atingerea gradului de acoperire teritorială de 30%. Aceasta presupune obligaţia negocierii în vederea oferirii accesului dat.

Persoanele interesate pot expedia comentarii şi recomandări asupra proiectelor supuse consultării publice, în scris, prin poştă pe adresa ANRCETI: bd. Ştefan cel Mare, 134, MD-2012, Chişinău, Republica Moldova, prin fax: 022-222-885 şi în format electronic la adresa de e-mail: office@anrceti.md. Telefon de contact: 022-251-337.

16 noiembrie 2012

Ultima actualizare: 16/11/2012