Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

20 Aprilie, 2024

Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor, un proiect care sporeşte randamentul activităţii ANRCETI

Administraţia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI – www.anrceti.md) consideră că proiectul de asistenţă tehnică „Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor” de care ANRCETI beneficiază de un an de zile contribuie la eficientizarea activităţii acesteia şi stimularea dezvoltării pieţei autohtone de telecomunicaţii. Despre aceasta a comunicat directorul adjunct al Agenţiei, Iurie Ursu, coordonator al proiectului din partea ANRCETI.

El a precizat că administraţia Agenţiei şi factori de răspundere ai companiei internaţionale de consultanţă Great Village International Consultants (GVIC) din Canada, responsabilă de implementarea proiectului, au făcut un bilanţ intermediar al rezultatelor obţinute în primul an de la lansarea acestuia, în care se arată că obiectivele propuse de părţile implicate în proiect au fost atinse.

Proiectul a fost lansat la începutul lunii octombrie 2009 şi are drept scop acordarea asistenţei pentru Agenţie la implementarea Legii comunicaţiilor electronice şi armonizarea practicilor naţionale de reglementare cu normele şi standardele Uniunii Europene. Proiectul este finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Ea a desemnat în urma unui concurs internaţional drept executor al proiectului compania de consultanţă GVIC care î-l realizează împreună cu companiile internaţionale Incyte Consulting, Development Dynamics (DDL), McLean Foster&Co. şi Levintsa&Associets. Bugetul proiectului este de 898,3 mii euro, iar durata lui – de doi ani.

În primul an, consultanţii proiectului şi-au desfăşurat activitatea în cadrul a 18 misiuni de lucru efectuate la Chişinău, fiecare având o durată de 3 - 5 zile. Nouă experţi internaţionali au oferit asistenţă şi expertize pentru specialiştii Agenţiei la elaborarea şi implementarea noilor reglementări în vederea promovării concurenţei pe pieţele de comunicaţii, a tehnologiilor şi serviciilor moderne, de nivel european. Totodată, experţii au susţinut la Chişinău un amplu program de instruire pentru angajaţii Agenţiei şi specialiştii companiilor autohtone de telecomunicaţii. În cadrul acestuia au fost desfăşurate 17 seminare şi traininguri cu o durată totală de 29 de zile de instruire.

În opinia lui Iurie Ursu, principalul rezultat al activităţii desfăşurate în primul an de derulare a proiectului constă în faptul că angajaţii Agenţiei, datorită instruirii şi asistenţei din partea experţilor străini, au învăţat cele mai bune practici europene pentru efectuarea analizelor de piaţă, desemnarea furnizărilor cu putere semnificativă pe piaţă, determinarea obligaţiilor speciale preventive faţă de aceştia, pentru elaborarea modelelor de costuri la serviciile de interconectare şi acces, elemente care au o importanţă deosebită pentru stadiul actual al reglementării pieţelor de comunicaţii. Ursu a mai spus că în această perioadă Agenţia a iniţiat, cu suportul experţilor străini, elaborarea proiectelor de acte de reglementare privind portabilitatea numerelor telefonice, evidenţa contabilă separată, accesul la bucla locală, acte care vor fi puse în aplicare anul viitor.

„Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor” este al doilea proiect de asistenţă tehnică de care beneficiază autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din R. Moldova. Primul proiect i-a fost oferit la etapa de constituire, în anii 2000 – 2002, de către Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

11 octombrie 2010

Ultima actualizare: 11/10/2010