Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
bir 503
tel.:  +373 22 25 13 17
fax: +373 22 22 28 85
e-mail: office@anrceti.md

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

18 Februarie, 2019

ANRCETI a eliberat două licenţe pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor 4G

Versiune pentru tiparVersiune pentru tipar

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a eliberat, în premieră, companiilor de telecomunicaţii SA "Moldcell" şi SA „Orange Moldova” câte o licenţă de utilizare a frecvenţelor/canalelor radio din banda 2500-2690 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice cu acces radio în bandă largă, servicii denumite convenţional servicii de generaţia a patra (4G).

Prima licenţă a fost primită joi, 8 noiembrie, de directorul general al SA "Moldcell", Mehmet Barkin Secen, iar a doua – vineri, 9 noiembrie, de directorul general al SA „Orange Moldova”, Ludmila Climoc. Ambele licenţe au fost înmânate de către directorul ANRCETI, Sergiu Sîtnic.

Companiile date au ridicat licenţele după ce au transferat la bugetul de stat taxa pentru eliberarea licenţei în mărime de 10 mil. de euro, în lei moldoveneşti, taxă stabilită prin Hotărârea de Guvern nr.365 din 06.06.2012 cu privire la dezvoltarea reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice cu acces radio. Prin aceeaşi hotărâre Guvernul a recomandat ANRCETI să elibereze licenţele pentru utilizarea a trei sub-benzi de frecvenţe radio cu lărgimea de 2x20 MHz din banda de frecvenţe 2500-2690 MHz prin încredinţare directă furnizorilor care au deja construite reţele şi furnizează în mod autorizat reţele şi servicii publice de telefonie mobilă în R. Moldova. 

La finele lunii septembrie curent, ANRCETI a expediat furnizorilor de reţele şi servicii publice de telefonie mobilă (SA „Orange Moldova”, SA „Moldcell” şi SA „Moldtelecom”) invitaţia de a depune cereri de obţinere a licenţelor nominalizate. În cazul în care sub-benzile susmenţionate nu vor fi solicitate până la 31.12.2012 sau vor fi solicitate suplimentar alte canale/frecvenţe radio din banda de frecvenţe 2500-2690 MHz, acestea vor fi asignate de către ANRCETI în condiţii de concurs.

Licenţele obţinute de SA "Moldcell" şi SA „Orange Moldova” atestă dreptul acestora de a utiliza câte o sub-bandă de frecvenţe radio din banda de frecvenţe 2500-2690 MHz pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice mobile celulare terestre de acces radio în bandă largă, bazate pe standardele tehnologiilor IMT-2000/UMTS (WCDMA) şi/sau LTE (Long Term Evolution – evoluţie pe termen lung) şi/sau IMT-Advanced (International Mobile Telecommunications – comunicaţii mobile internaţionale avansate).

Potrivit condiţiilor de licenţă, SA "Moldcell" şi SA „Orange Moldova” au obligaţia să asigure furnizarea setului minim de servicii 4G (transmisiuni de date, inclusiv acces la Internet mobil) şi să lanseze aceste servicii nu mai târziu de un an din data eliberării licenţei. Totodată, aceste companii sunt obligate să asigure, prin intermediul reţelelor proprii 4G, până la data de 31 decembrie 2015, acoperirea cu servicii 4G a unor zone locuite de cel puţin 25% din populaţia R. Moldova.

Serviciile 4G sunt servicii de acces radio în bandă largă bazate pe standardele tehnologiilor IMT (International Mobile Telecommunications – comunicaţii mobile internaţionale) şi/sau LTE şi/sau IMT-Advanced care asigură viteze de conectare la Internetul mobil de până la 100 Mbps, viteză de câteva ori mai mare decât cea oferită prin reţelele 3G. Noua generaţie de tehnologii îmbunătăţeşte în mod considerabil calitatea accesului la Internetul mobil, facilitează interactivitatea şi capacitatea de transmisiune a datelor, organizarea videoconferinţelor pe mobil şi utilizarea altor aplicaţii moderne pentru telefonia mobilă.

Album Foto

9 noiembrie 2012

Informaţie prezentată de: Serviciul de presă al ANRCETI
Ultima actualizare: 9/11/2012