Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

18 Aprilie, 2024

ANRCETI participă la o conferinţă internaţională în probleme de dezvoltare a infrastructurii de comunicaţii electronice

Reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) în frunte cu directorul acesteia, Grigore Varaniţa, participă azi, 6 noiembrie, la conferinţa internaţională cu tema „Infrastructura de comunicaţii - la ordinea zilei în Europa”, care se desfăşoară la Bucureşti. Conferinţa este organizată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) din România cu care ANRCETI are un memorandum de cooperare.

La eveniment participă responsabili din cadrul Comisiei Europene (CE), Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, autorităţilor de reglementare în domeniu din mai multe ţări ale Uniunii Europene, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale din România şi din alte state, factori de decizie ai unor mari companii de telecomunicaţii şi consultanţi de specialitate. Conferinţa are scopul de a crea o imagine de ansamblu a situaţiei existente la nivel european în ceea ce priveşte infrastructura de bandă largă şi de a identifica cele mai bune exemple de bună practică privind dezvoltarea acestei infrastructuri.

La prima sesiune, participanţii la conferinţă, vor dezbate prevederile proiectului de Regulament al Parlamentului şi Consiliului European privind măsurile de reducere a costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice de mare viteză, proiect propus de CE, iar la a doua sesiune - modalităţile de realizare şi finanţare a reţelelor metropolitane de fibră optică („citynets”). La a treia sesiune vor fi discutate aspecte legate de obstacolele şi blocajele asociate construirii de noi infrastructuri (conducte, stâlpi, piloni, antene, turnuri etc.) şi utilizării infrastructurii disponibile. Vorbitorii vor veni cu soluţii privind depăşirea dificultăţilor cu care se confruntă operatorii la obţinerea drepturilor de acces pe proprietatea publică şi privată, la dezvoltarea reţelelor în interiorului clădirilor, reducerea costurilor ridicate ale utilizării partajate a infrastructurii fizice controlate de operatorii de comunicaţii sau de furnizorii de utilităţi.

În cadrul vizitei sale la Bucureşti, directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa, va avea o întrevedere cu preşedintele ANCOM, Marius Cătălin Marinescu, la care interlocutorii vor discuta modalităţile de intensificare a colaborării între cele două autorităţi de reglementare. Partea moldovenească este interesată de studierea şi preluarea experienţei ANCOM privind implementarea Serviciului universal, asignarea resurselor spectrului de frecvenţă şi reglementarea utilizării partajate a infrastructurilor de comunicaţii.

Memorandumul de înţelegere privind facilitarea cooperării şi a schimbului de informaţii în domeniul comunicaţiilor electronice încheiat în anul 2011 de către ANRCETI şi ANCOM prevede desfăşurarea acţiunilor comune şi a schimburilor de experienţă, organizarea consultărilor şi expertizelor reciproce, schimburilor de informaţii şi documente cu caracter profesional, rezultate din activitatea părţilor privind reglementarea comunicaţiilor electronice.

6 noiembrie 2013

Ultima actualizare: 6/11/2013