Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

07 Septembrie, 2024

BERD şi ANRCETI au făcut bilanţul proiectului de asistenţă tehnică „Dezvoltarea reglementărilor în comunicaţii”

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) sunt satisfăcute de rezultatele implementării proiectului de asistenţă tehnică „Dezvoltarea reglementărilor în comunicaţii” desfăşurat în perioada octombrie 2009 - octombrie 2011. Despre aceasta au comunicat Paul Moffatt, consultant juridic superior din cadrul BERD, William Burnfield, manager al proiectului, şi Sergiu Sîtnic, director al ANRCETI, la un briefing (foto) susţinut marţi, 4 octombrie, cu ocazia încheierii acestui proiect.

Proiectul a fost acordat de BERD la solicitarea Guvernului R. Moldova pentru a oferi ANRCETI asistenţă tehnică la implementarea Legii comunicaţiilor electronice, intrată în vigoare în martie 2008, şi armonizarea practicilor naţionale de reglementare a acestui domeniu cu normele şi standardele Uniunii Europene (UE). Bugetul proiectului a fost de 898,3 mii euro.

Sergiu Sîtnic a dat o înaltă apreciere ajutorului acordat Agenţiei de către BERD şi cei 12 consultanţi ai proiectului, subliniind că datorită instruirii şi asistenţei din partea experţilor străini specialiştii ANRCETI au învăţat cele mai bune practici europene de reglementare a pieţelor de comunicaţii electronice. El a remarcat efectuarea de către Agenţie, cu suportul experţilor, a analizelor de piaţă, desemnarea furnizorilor cu putere semnificativă pe ele şi impunerea obligaţiilor speciale preventive acestor furnizori pentru a preveni abuzurile şi a stopa acţiunile anticoncurenţiale ale acestora. Sîtnic a precizat că aceste lucrări vor fi încheiate până la finele anului curent. El a mai spus că după aprobarea actelor de reglementare privind portabilitatea numerelor telefonice, în 2012 va fi implementată portabilitatea numerelor în reţelele de telefonie mobilă, iar în 2013 - în reţelele de telefonie fixă.

Paul Moffatt s-a arătat satisfăcut de rezultatele implementării proiectului, accentuând, totodată, că BERD este disponibilă să ofere părţii moldoveneşti asistenţă suplimentară. El a menţionat importanţa aprobării proiectului de modificare a Legii comunicaţilor electronice, care a fost elaborat cu suportul consultanţilor din cadrul proiectului în conformitate cu directivele UE din 2009 în domeniul comunicaţiilor electronice. Implementarea cadrului de reglementare al UE în R. Moldova va oferi noi oportunităţi de atragere a investiţiilor străine în sectorul de telecomunicaţii al ţării Dvs., a estimat reprezentantul BERD.

La rândul său, managerul proiectului, William Burnfield, şi-a exprimat certitudinea că activităţile şi lucrările desfăşurate în cadrul proiectului vor fi utile atât pentru specialiştii ANRCETI, cât şi pentru „jucătorii” pieţei de telecomunicaţii, structurile de stat şi private care lucrează în acest domeniu. Întrebat despre principalele obstacole în calea dezvoltării pieţei de telecomunicaţii din R. Moldova, Burnfield a spus că cele mai mari probleme sunt legate de preţurile mari pentru accesul la infrastructura SA „Moldtelecom”, tarifele neajustate la costuri pentru serviciile cu amănuntul prestate de acest operator şi dificultăţile de acces a furnizorilor intraţi pe piaţă la spectrul de frecvenţe.

Expertul a opinat că aceste probleme pot fi rezolvate prin efectuarea rebalansării tarifelor aplicate de SA „Moldtelecom” şi schimbarea sistemului de administrare a spectrului de frecvenţe, adăugând că pentru aceasta se cere voinţă politică din partea Guvernului. Burnfield a mai spus că tergiversarea rezolvării problemelor date va conduce la stagnarea pieţei de telecomunicaţii şi stoparea investiţiilor în acest sector de importanţă primordială pentru ţară.

Unele aspecte legate de implementarea proiectului au fost abordate şi în cadrul atelierului de lucru (foto) cu tema „Strategia dezvoltării reglementărilor în comunicaţii”, organizat de BERD la Chişinău la 4 octombrie 2011.

„Dezvoltarea reglementărilor în comunicaţii” este al doilea proiect de asistenţă tehnică de care a beneficiat autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din R. Moldova. Primul proiect i-a fost oferit la etapa de constituire, în anii 2000 – 2002, de către Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

5 octombrie 2011

Ultima actualizare: 5/10/2011