Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

29 Martie, 2024

În 2012, volumul total al vânzărilor pe pieţele de comunicaţii electronice ar putea ajunge la 6,4 mld. lei

Anul curent sectorul de comunicaţii electronice (comunicaţii mobile, telefonie fixă, acces la Internet şi transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale) va creşte, faţă de 2011, cu 2% şi va ajunge la valoarea de 6,3 - 6,4 mld. lei. Aceste estimări se conţin în Raportul anual 2011 al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), publicat astăzi pe pagina de Internet a Agenţiei. Documentul descrie principalele activităţi desfăşurate de ANRCETI în anul trecut, precum şi evoluţia celor patru pieţe de comunicaţii electronice în perioada de raport.

Potrivit documentului, în 2011, valoarea totală a pieţelor de comunicaţii electronice a crescut, faţă de 2010, cu 1,3% şi a însumat 6 mld. 220 mil. lei. Raportat la valoarea produsului intern brut înregistrat în 2011, volumul vânzărilor în acest sector a constituit 7,72%. Specialiştii Agenţiei explică încetinirea ritmului de creştere a sectorului, comparativ cu anul 2010, prin maturizarea pieţei de comunicaţii mobile, diminuarea volumului de vânzări a serviciilor de telefonie fixă, precum şi a veniturilor obţinute de furnizori din tarifele exagerate pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţelele mobile şi fixe în urma deciziilor ANRCETI privind aducerea acestor tarife în corespundere cu costurile lor economice.

Conform prognozei ANRCETI, în anul curent cele mai mari creşteri vor fi înregistrate pe piaţa accesului la Internet în bandă largă şi cea a serviciilor de retransmitere şi difuzare a programelor audiovizuale – de 25% şi, respectiv, de 20%. Cea mai dinamică piaţă în acest an va fi piaţa serviciilor de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe. Numărul abonaţilor la aceste servicii va creşte cu 30% - 35% şi va depăşi 450 mii, iar rata de penetrare a serviciilor date, raportată la 100 de locuitori, va atinge nivelul de 12,8%. Creşterea acestei pieţe este determinată de sporirea influenţei Internetului asupra vieţii cotidiene a moldovenilor (social media, blogging, video sharing, cloud computing, e-servicii, etc.), dezvoltarea infrastructurii de acces la reţeaua globală în baza reţelelor optice, de majorarea benzii de acces la planurile tarifare oferite, includerea în oferte a serviciilor adiţionale, precum şi de reducerea tarifelor per megabit.

Valoarea pieţei de comunicaţii mobile va creşte cu 5 la sută, numărul de utilizatori va spori cu circa 15% şi va depăşi 4,3 mil., iar rata de penetrare a acestor servicii la 100 de locuitori va ajunge la 120%. Numărul abonaţilor la serviciile dedicate pentru acces mobil la Internet în bandă largă se va majora cu circa 30% şi va atinge cifra de 160 mii. În acelaşi timp, datorită dezvoltării serviciilor de acces la Internet prin reţelele mobile şi reducerii preţurilor la echipamentele pentru clienţi (Smartphone, tablet, etc.), va creşte şi numărul utilizatorilor de telefonie mobilă care consumă servicii de Internet mobil.

Estimările ANRCETI arată că numărul de abonaţi la serviciile de telefonie fixă va spori cu 1 - 2% şi va însuma 1,2 mil., iar rata de penetrare a acestor servicii la 100 de locuitori va alcătui 33,7%. Această creştere va fi determinată, în temei, de telefonizarea noilor sectoare de reşedinţă şi dezvoltarea serviciilor triple-play (Internet, TV şi telefonie). Totodată, veniturile obţinute din furnizarea serviciilor de telefonie fixă vor scădea cu circa 10%. Această diminuare este cauzată de continuarea migrării traficului din reţelele fixe spre cele mobile şi de Internet, precum şi de dependenţa furnizorilor de telefonie fixă de veniturile obţinute din apelurile internaţionale (53% din venit) în condiţiile reducerii acestui tip de trafic în reţelele fixe.

Potrivit aceleiaşi prognoze, în 2012 piaţa serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale va depăşi ratele de creştere a numărului de abonaţi şi a veniturilor obţinute anul trecut din furnizarea acestor servicii. Acest trend este determinat de intensificarea concurenţei între furnizorii de servicii TV digital – IPTV şi cei ai serviciilor TV prin cablu.

3 mai 2012

Ultima actualizare: 4/05/2012