Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

19 Martie, 2024

Integrare europeană

În contextul politicii de integrare europeană a R. Moldova, ANRCETI are următoarele atribuţii:
• să promoveze implementarea normelor şi standardelor europene în domeniul comunicaţiilor electronice şi a tehnologiei informaţiei;
• să iniţieze şi să dezvolte acţiuni concrete în vederea armonizării cadrului naţional de reglementare a comunicaţiilor electronice şi a tehnologiei informaţiei cu cel al UE;
• să asigure o participare eficientă a Republicii Moldova la activităţile ce ţin de dezvoltarea şi reglementarea domeniului de comunicaţii electronice şi a tehnologiei informaţiei, organizate la nivel mondial, european, regional şi la nivel bilateral cu statele membre ale UE.

Obiectivul de integrare europeană al R. Moldova vine să susţină eforturile depuse în vederea dezvoltării graduale a pieţei comunicaţiilor electronice şi recuperării decalajelor de dezvoltare în tranziţia către Societatea Informaţională, având în vedere atât necesitatea alinierii la normele şi standardele UE, cât şi nevoia de a ţine pasul cu evoluţia rapidă a noilor tehnologii.

În acest scop, au fost trasate o serie de acţiuni concrete, incluse într-un set de planuri şi programe naţionale orientate spre dezvoltarea şi susţinerea sectorului de comunicaţii electronice. Unul din aceste documente este, Planul de Acţiuni R. Moldova - Uniunea Europeană (UE) 2005-2007, semnat la 22 februarie 2005. El conţine un şir de activităţi grupate pe domenii aparte, menite să asigure apropierea ţării noastre de standardele UE.

Capitolul “Societatea informaţională” al Planului de Acţiuni, inclusiv subcapitolul 67 „Accelerarea progresului privind politica şi reglementarea în domeniul comunicaţiilor electronice” şi subcapitolul 68 „Accelerarea progresului în dezvoltarea serviciilor Societăţii Informaţionale şi integrarea R. Moldova în Programul de cercetare TSI (Tehnologiile Societăţii Informaţionale)”, din "Programul Naţional pentru implementarea planului de Acţiuni RM-UE" (PNIPA RM-UE), fixează obiectivul de ajustare a legislaţiei, cadrului de reglementare, a normelor şi standardelor respective din domeniul comunicaţiilor electronice a R. Moldova cu cele ale UE, promovarea concurenţei şi dezvoltarea serviciilor şi tehnologiilor noi.

În scopul realizării acestor obiective, în noiembrie 2007, a fost adoptată Legea comunicaţiilor electronice, lege elaborată în conformitate cu exigenţele cadrului de reglementare al UE din 2002. Adoptarea acestei legi a constituit un eveniment de importanţă majoră atât pentru autoritatea de reglementare, cât şi pentru toţi furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din R. Moldova. Prin această lege a fost simplificată procedura de intrare pe piaţă a noilor furnizori de reţele şi servicii prin aplicarea regimului de autorizare generală, iar Agenţiei i-au fost atribuite împuterniciri suplimentare privind asigurarea accesului şi interconectării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, promovarea concurenţei loiale şi prevenirea acţiunilor anticompetitive pe pieţele relevante. Legea conţine şi alte clauze noi, strict necesare pentru buna funcţionare a pieţei serviciilor de comunicaţii electronice şi stimularea concurenţei pe această piaţă.

Pe parcursul anului 2008, ANTCETI a fost preocupată, în principal, de elaborarea şi aprobarea proiectelor de noi acte de reglementare necesare pentru implementarea Legii comunicaţiilor electronice. În acest proces Agenţia se ghidează de principiile cadrului UE de reglementare, care tinde spre o abordare uniformă, flexibilă şi armonizată a reglementării pieţelor şi serviciilor de comunicaţii electronice. Abordarea uniformă este reflectată prin faptul că introduce acelaşi tip de reglementare pentru diferite tipuri de reţele şi servicii din domeniul comunicaţiilor electronice, aşa numita abordare neutră din punct de vedere tehnologic. Flexibilitatea se defineşte prin aceea că reglementarea poate fi aplicată în dependenţă de necesitate. În cazul în care concurenţa este suficientă pe pieţele relevante reglementarea specifică poate fi redusă, iar în cazul insuficienţei concurenţei poate fi aplicat un nivel mai înalt de reglementare. Armonizarea este reflectată în utilizarea aceloraşi reguli pe întreg spaţiu comunitar.

De menţionat că ANRCETI participă activ la rundele de negocieri purtate de autorităţile R. Moldova cu experţi ai Comisiei Europene în cadrul subcomitetelor de cooperare R. Moldova - UE în vederea armonizării legislaţiei naţionale şi a cadrului de reglementare cu normele şi standardele europene. ANRCETI analizează, de asemenea, împreună cu experţi ai Comisiei Europene, evoluţiile pieţei comunicaţiilor electronice din R. Moldova, în vederea alinierii acesteia la normele UE.

Raportul Comisiei Europene privind implementarea Politicii Europene de Vecinătate în anul 2007 (Republica Moldova)

Raportul Comisiei Europene privind implementarea Politicii Europene de Vecinătate în anul 2008 (Republica Moldova)

Raport independent al reprezentantilor societatii civile din Republica Moldova în contextul Raportului Comisiei Europene şi a noului Acord dintre Moldova şi Uniunea Europeană

Ultima actualizare: 14/01/2010