Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

28 Martie, 2024

Excelenţa sa, Ambasadorul Regatului Danemarcei la Bucureşti – oaspete al ANRCETI

La 27 mai, 2011, excelenţa sa, Dl. Michael Sternberg, Ambasador al Regatului Danemarcei la Bucureşti, a efectuat o vizită de lucru la ANRCETI, în cadrul căreia Dlui a avut o întrevedere cu Dl Sergiu Sîtnic, Directorul ANRCETI, Dna Ala Baidauz, Şef Direcţie Reglementare Tehnică şi Standardizare şi Mariana Braescu, specialist principal Serviciul Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană.

Fiind recent acreditat la Bucureşti, Dl. Sternberg a vizitat şi Republica Moldova, arătându-se interesat de recentele progrese înregistrate de Guvernul de la Chişinău în ceea ce priveşte politica orientată spre integrarea Europeană a ţării. Dlui a menţionat despre importanţa investiţiilor strategice străine în dezvoltarea economică a ţării noastre, despre unele proiecte comune în domeniile sănătăţii, agriculturii şi transportului lansate deja în Republica Moldova cu ajutorul Danemarcei. Dlui a dat asigurare că Moldova prezintă interes pentru investitorii din Danemarca, intenţia sa fiind de a încerca să deschidă calea pentru aceştia prin informarea lor despre posibilităţile existente aici.

În special, Dl Sternberg a vorbit despre intenţia ţării sale de a delega în Moldova, în luna octombrie 2011, un grup de reprezentanţi ai unor companii daneze – potenţiali investitori, pentru a lua cunoştinţă de posibilităţile de a investi în diferite domenii, aceştia urmând să participe atât la o conferinţă generală la nivel ministerial cât şi la întrevederi bi-laterale cu reprezentanţi ai companiilor din diferite domenii, inclusiv domeniul TIC.

Dl Sîtnic a subliniat importanţa investiţiilor străine pentru sectorul TIC şi a venit cu o informaţie amplă despre implementarea diferitor sisteme şi aplicaţii informaţionale în Republica Moldova, menţionând despre existenţa Centrului de Guvernare Electronică, implementarea semnăturii digitale, a registrelor de stat a persoanelor fizice şi juridice şi a declaraţiilor fiscale on-line, serviciile mobile 3G şi pregătirea pentru implementarea serviciilor 4G în viitorul apropiat.

Dl. Sternberg a venit şi cu ideea că ar fi posibil de a construi în Moldova, în baza investiţiilor unor companii din Danemarca, o fabrică producătoare de „Smart Cards” - card-uri similare cu cele bancare, care conţin chipuri şi care sunt capabile de a depozita şi utiliza diverse informaţii pentru aplicaţii de marketing.

De asemenea, Dl Sîtnic şi Dl Sternberg au convenit la idea că, deoarece comunicaţiile fără fir sunt comunicaţiile viitorului, care vor favoriza dezvoltarea tuturor domeniilor şi vor crea locuri de muncă, ar fi util şi oportun de a iniţia o colaborare între instituţiile superioare, precum Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea de Telecomunicaţii şi Universitatea din Aalborg, Danemarca, în ceea ce priveşte efectuarea unor cercetări ştiinţifice comune în domeniul comunicaţiilor fără fir, schimbului de experienţă între specialişti precum şi deschiderea unei specialităţii noi în cadrul Facultăţii de telecomunicaţii – telecomunicaţii fără fir, cu acceptul şi susţinerea Ministerului Educaţiei din Moldova.

Domnul Ambasador, de asemenea, şi-a manifestat interesul faţă de intenţia Republicii Moldova de a implementa portabilitatea numerelor telefonice, în special față de programul de implementare şi procedura de selectare a operatorului bazei de date centralizate, menţionând că Danemarca este printre primele ţări Europene care a implementat portabilitatea numerelor şi dispune de o experienţă considerabilă în acest sens.

Dl. Sergiu Sîtnic a menţionat despre importanţa preluării celor mai bune practici în acest domeniu de la ţările care au realizat deja portabilitatea numerelor şi a informat înaltul oaspete despre procesul de pregătire pentru acest exerciţiu, inclusiv elaborarea actelor normative, termenii şi etapele preconizate pentru aceasta.

Vizita înaltului oaspete s-a încheiat cu consimţământul ambelor părţi de a se întruni în luna octombrie 2011, în speranţa de a contribui la stabilirea unei colaborări fructuoase în domeniul comunicaţiilor electronice şi tehnologiei informaţiei.

Album Foto

30 mai 2011

Ultima actualizare: 31/05/2011