Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

28 Martie, 2024

În primul semestru, numărul de solicitări de informaţii şi petiţii parvenite la ANRCETI a crescut cu peste 4%

În primul semestru al anului 2014, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a recepţionat şi a răspuns la 356 de solicitări de informaţii de interes public şi petiţii parvenite de la persoane fizice şi juridice. Numărul solicitărilor de informaţii şi petiţiilor a crescut, faţă de perioada similară a anului trecut, cu mai bine de 4%, arată un raport privind corespondenţa parvenită la ANRCETI în ianuarie – iunie 2014.

În perioada de referinţă, ANRCETI a răspuns la 103 solicitări privind accesul la informaţie (faţă de 123 – în sem. I al anului 2013), 114 cereri de expertizare tehnică, juridică, economică (faţă de 80 – în sem. I al anului 2013), 89 de petiţii (faţă de 65 – în sem. I al anului 2013), 8 adresări formulate de către cetăţeni în cadrul audienţelor (faţă de o adresare – în sem. I al anului 2013) şi 42 de adresări (faţă de 8 adresări – în sem. I al anului 2013) parvenite prin intermediul liniei telefonice de informare a ANRCETI – 080080080. În majoritatea cazurilor, specialiştii ANRCETI au oferit solicitanţilor informaţii privind condiţiile de intrare pe piaţa comunicaţiilor electronice, recomandări în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă, precum şi informaţii utile în privinţa familiarizării acestora cu serviciile şi ofertele existente pe piaţă.

Din cele 89 de petiţii examinate de ANRCETI, 68 – au fost adresate autorităţii de reglementare în mod direct şi 21 – prin intermediul altor instituţii de stat. 70 de petiţii au parvenit de la utilizatorii finali ai serviciilor de comunicaţii electronice şi 19 – de la furnizorii acestor servicii. Cele mai multe petiţii se referă la serviciul de telefonie mobilă (31), urmate de petiţiile ce vizează la general serviciile de comunicaţii electronice (27), serviciile audiovizuale (13), serviciul de acces la Internet (8), telefonie fixă (4), portabilitatea numerelor (3), serviciile de interconectare şi acces la infrastructură (3).

Analiza aspectelor reclamate în petiţii arată că, în cele mai multe cazuri, semnatarii acestora au abordat aspecte legate de încălcarea de către furnizori a clauzelor contractuale, acordurilor de interconectare şi actelor normative (42 petiţii), corectitudinea datelor înscrise în facturi, tarife şi datorii (20 petiţii), calitatea nesatisfăcătoare a serviciilor prestate (11 petiţii), deconectarea ilegală de la reţea/restricţionarea accesului la reţea/sistarea serviciilor (7 petiţii), majorarea neîntemeiată a tarifelor la serviciile furnizate (4 petiţii), acţiunile abuzive, admise de unii furnizori în procesul implementării portabilităţii numerelor (4 petiţii). Cele mai multe reclamaţii au parvenit de la clienţii deserviţi de cei mai mari furnizori – S.A. „Moldtelecom” (33 petiţii), S.A. „Orange Moldova” (10 petiţii), S.A. „Moldcell” (6 petiţii), SRL „Starnet” (7 petiţii), Î.M.„Sun Communications” (4 petiţii).

În urma investigaţiilor efectuate de ANRCETI s-a constatat că 22 de petiţii sunt întemeiate, iar faptele expuse în 29 de petiţii nu s-au adeverit, aceste petiţii fiind calificate drept neîntemeiate. Semnatarii a 6 petiţii au primit explicaţiile de rigoare, 4 petiţii au fost remise după competenţă, 11 – se află în curs de examinare, iar 17 petiţii au fost respinse pe motiv că nu corespund cerinţelor legislaţiei în vigoare.

Autorii raportului precizează că majoritatea petiţiilor întemeiate au fost rezolvate în favoarea utilizatorilor finali care au apelat la ajutorul ANRCETI, iar în restul cazurilor autoritatea de reglementare a propus reclamanţilor soluţii de alternativă pentru depăşirea problemelor cu care s-au confruntat aceştia.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, ANRCETI examinează petiţiile utilizatorilor finali de servicii de comunicaţii electronice privind litigiile acestora cu furnizorii, în limitele competenţei sale. În cazul în care utilizatorul final nu a primit, în termenele stabilite de lege, răspuns la petiţia sa adresată furnizorului sau dacă nu-i satisfăcut de măsurile întreprinse de acesta, el este în drept să se adreseze la ANRCETI sau în instanţa de judecată.

24 iulie 2014

Ultima actualizare: 24/07/2014