Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

16 Aprilie, 2024

ANRCETI anunţă consultarea publică a proiectului de regulament privind portabilitatea numerelor

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI – www.anrceti.md) expune pe pagina sa de Internet, pentru consultare publică, proiectul hotărârii Consiliului de Administraţie al ANRCETI pentru aprobarea Regulamentului privind portabilitatea numerelor. Consultarea se va desfăşura până la 9 septembrie 2011, aceasta fiind şi data limită de prezentare a recomandărilor pe marginea documentului dat.

Proiectul a fost elaborat de Agenţie în temeiul Legii comunicaţiilor electronice şi are scopul de a asigura dreptul utilizatorilor finali la libera alegere a furnizorului de servicii publice de telefonie fără necesitatea de aşi schimba numărul de telefon. Elaborarea acestuia este prevăzută de Programul de implementare a portabilităţii numerelor în Republica Moldova pentru anii 2011 – 2013 aprobat prin ordinul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din 30.06.2011. Documentul a fost supus dezbaterilor în cadrul Grupului de lucru pentru implementarea portabilităţii numerelor, care a acceptat versiunea finală expusă astăzi pentru consultare publică. Grupul de lucru întruneşte specialişti din cadrul ANRCETI şi ai furnizorilor de reţele şi servicii publice de telefonie mobilă şi fixă.

Potrivit analizei preliminare a impactului de reglementare care însoţeşte proiectul, portabilitatea numerelor va fi implementată în conformitate cu Regulamentul susmenţionat şi condiţiile tehnice şi comerciale, elaborate de către administratorul bazei de date centralizate în colaborare cu furnizorii de reţele şi servicii publice de telefonie şi aprobate de către Agenţie.

Proiectul stabileşte principiile generale şi elementele principale ale condiţiilor tehnice şi comerciale de implementare a portabilităţii numerelor, regulile de portare a numerelor şi de rutare a apelurilor, obligaţiile furnizorilor, statutul bazei de date centralizate, modalitatea de selectare a administratorului bazei de date.

Conform proiectului, furnizorii de servicii publice de telefonie care deţin licenţe de utilizare a resurselor de numerotare au obligaţia să asigure portabilitatea numerelor indiferent de tehnologia utilizată pentru furnizarea serviciilor (PSTN, IP, 2G, 3G, CDMA etc.), de tipul acestor servicii (voce, fax, transmisiuni de date etc.), de modalitatea de plată (prepaid sau cu abonament) şi de faptul dacă abonatul are sau nu contract în scris cu furnizorul.

Orice utilizator va putea beneficia de serviciul de portare a numărului telefonic în termen de până la 5 zile lucrătoare de la depunerea unei cereri către furnizorul la care doreşte să se transfere (furnizor acceptor). Acest furnizor este responsabil de validarea şi procesarea cererii, precum şi de realizarea procesului de portare a numărului. Utilizatorul nu va fi facturat pentru portarea numărului de către furnizorul la serviciile căruia renunţă (furnizor donor). Costurile pentru acest serviciu vor fi suportate de către furnizorul acceptor.

Persoanele interesate pot expedia comentariile şi propunerile sale asupra proiectului în scris la adresa poştală: bd. Ştefan cel Mare, 134, MD-2012, Chişinău, fax: (0 22) 222-885 şi la adresa electronică: office@anrceti.md. Telefon de contact: 251-312.

18 august 2011

Ultima actualizare: 18/08/2011