Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

29 Martie, 2024

Numărul controalelor activității furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice a fost redus în mod semnificativ

Numărul controalelor de stat asupra activităţii de întreprinzător în domeniul comunicațiilor electronice, efectuate în anul 2015 de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) s-a micșorat, față de anul 2014, cu 46 la sută și a alcătuit 90, arată un raport al ANRCETI privind acţiunile sale de control şi monitorizare desfăşurate anul trecut. Autorii raportului precizează că reducerea numărului de controale se înscrie în obiectivele Planului de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2014 – 2016.

În urma controalelor la care au fost depistate nereguli, ANRCETI a emis prescripţii în adresa a 28 de furnizori, în care le-a cerut încetarea încălcărilor şi luarea măsurilor de remediere a consecinţelor acestor încălcări. Majoritatea absolută a furnizorilor au înlăturat neregulile depistate, iar patru nu s-au conformat recomandărilor prescrise, ANRCETI fiind nevoită să emită în adresa lor prescripții repetate. În consecință, doi furnizori s-au conformat cerințelor, iar doi – nu au respectat prescripțiile, fapt pentru care ANRCETI a inițiat cauze contravenționale, care se află în proces de examinare în instanța de judecată.

Pentru nerespectarea prescripțiilor emise în anul 2014 în privința a trei furnizori, în anul 2015 ANRCETI a adoptat inițial decizia de suspendare a dreptului acestora de a furniza rețele și servicii de comunicații electronice, iar ulterior, după ce a constatat că ei nu au înlăturat circumstanțele ce au dus la suspendarea dreptului acordat prin autorizarea generală, – și decizia de revocare a acestui drept. Legalitatea deciziilor ANRCETI a fost ulterior confirmată prin hotărâri irevocabile ale instanței de judecată.

În cadrul controalelor, specialiștii ANRCETI au constatat, de asemenea, o serie de contravenții, care au fost reflectate în 26 de procese verbale, 11 dintre care vizează persoane fizice şi 15 – persoane juridice, inclusiv 6 furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. Cele mai frecvente contravenții constatate de ANRCETI au fost conectarea în mod neautorizat la reţelele de comunicaţii electronice, utilizarea fără licență sau permis tehnic a canalelor/frecvențelor radio, încălcarea regulilor de protecție a liniilor și instalațiilor de comunicații electronice.

Până în prezent, instanţa de judecată a examinat şi s-a pronunţat asupra a 22 cauze contravenționale din cele 26 - inițiate de ANRCETI în anul 2015 și șase – în anul 2014. Prin hotărârile sale, instanța de judecată a aplicat sancțiuni asupra a 13 contravenienți, aceștia fiind sancționați cu amenzi în sumă totală de 45 mii lei. În opt cauze contravenționale instanța de judecată a recunoscut vinovăția făptuitorului, dar nu a aplicat sancțiuni pe motiv că a expirat termenul de prescripție (trei luni), o cauză contravențională a fost încetată și procesul verbal anulat, iar 10 cauze se află în proces de examinare în fond.

Potrivit legislaţiei în vigoare, ANRCETI supraveghează respectarea şi aplicarea prevederilor legislaţiei şi a actelor normative în domeniul comunicaţiilor electronice, constată contravenţiile în acest domeniu, prin încheierea proceselor verbale corespunzătoare şi le remite spre examinare instanţei de judecată. Amenzile aplicate contravenienţilor de către instanţa de judecată sunt virate integral la bugetul de stat.

11 februarie 2016

Ultima actualizare: 11/02/2016